Ljetna filmska pozornica — Mač kralja Arthura

Povijesna udruga Kaštel u Svetvinčentu prikazuje film Mač kralja Arthura.

Povijesna udruga Kaštel, u okviru projekta Nevidljiva Savičenta — Prevođenje tradicije u suvremenu kulturu, nastavlja s filmskim programom Ljetna filmska pozornica. U četvrtak 25. srpnja u 20.30 sati prikazivat će se film Mač kralja Arthura (Excalibur). Ovu pustolovnu fantaziju moći ćete pogledati u predivnoj atmosferi Gradske lože smještene na jedinstvenom renesansnom trgu u Svetvinčentu. Projekcija je besplatna i namjenjena odraslima te djeci starijoj od 15 godina. Program je odabrala Inja Korać.

Izvorno ime: Excalibur | Redatelj: John Boorman | Žanr: pustolovna fantazija | Scenaristi: John Boorman i Rospo Pallenberg | Uloge: Nigel Terry, Nicol Williamson, Helen Mirren, Nicholas Clay, Cherie Lunghi, Paul Geoffrey, Robert Addie, Gabriel Byrne, Katrine Boorman, Corin Redgrave| Trajanje: 140 minuta  | Godina nastanka: 1981. | Država: Velika Britanija

Sinopsis

Čarobnjak Merlin (N. Williamson) pomaže Utheru Pendragonu (G. Byrne) da pomoču maća Ekskalibura ujedini Englesku i postane kralj. No Uther žudi za ženom svoga suparnika i to mu donosi propast. Prije smrti Uther zabije Ekskalibur u kamen, a može ga izvući samo zakoniti nasljednik prijestolja. Nekoliko godina kasnije Utherov sin Arthur (N. Terry), kojega je začeo s Igraine, izvuče mač, nesvjestan njegove moći i značaja. Uz Merlinovu pomoć Arthur je okrunjen za kralja Engleske i osniva Okrugli stol koji će okupiti sve časne engleske vitezove sa zadatkom obnove kraljevstva i borbe protiv pokvarenosti i zla. Čast Okruglog stola je okaljana kada se jedan vitez, Lancelot (N. Clay), upusti u preljub s Arthurovom ženom, kraljicom Guinevere (C. Lunghi). Athrurova polusestra, vještica Morgana (H. Mirren) zavede pomoću crne magije Arthura i rađa sina Mordreda (R. Addie), s namjerom da Arthuru preotme prijestolje. Kraljevstvo propada zbog Arthurova moralnog urušavanja i bolesti, ljudi umiru od zaraza i jedini spas za zemlju je naći lijek za Arthura. Svi vitezovi kreću tragati za spasom - Svetim Gralom. Mnogo je filmova snimljeno o kralju Arthuru i vitezovima Okruglog stola, ali Boormanova verzija još je uvijek najbolja i malo je vjerojatno da će je netko nadmašiti.

Selektorica programa, Inja Korać diplomirala je politologiju i novinarstvo na FPZG-u u Zagrebu te magistrirala na Europskom masteru za produkciju, Media Business School u Španjolskoj. Radi kao producent programa Industrija Zagreb Film Festivala, programski koordinator Motovun Film Festivala, selektor dječjeg programa Motovun Film Festivala, te kao selektor teen programa Beldocs festivala u Beogradu. Radila je kao voditelj programa i producent kina za dokumentarce Dokukina te koordinirala filmsku distribuciju Restart Label a trenutno vodi distribuciju Motovun Film Festivala. Praksu odradila u Londonu kod sales agenta i distributera Dogwoof gdje je radila na kino distribuciji, festivalskoj strategiji te na filmskom marketu EFM u Berlinu. Od 2011. vanjski suradnik za HRT.

Povijesna udruga Kaštel osnovana je 2013. godine, ali je izvorna ideja stvorena još i ranije. Udruga brine o očuvanju kulturno-povijesne baštine provođenjem aktivnosti uprizorenja razdoblja srednjeg vijeka, ondašnjeg života, kulture, običaja te vještina poput viteških borbi, streličarstva. U suradnji s Općinom Svetvinčenat te Turističkom zajednicom sudjeluje u organizaciji najposjećenije manifestacije; Srednjovjekovnog festivala, koji okuplja velik broj sličnih organizacija sa zajedničkim ciljem. U sklopu projekta Nevidljiva Savičenta te u odnosu na prepoznate potrebe lokalne zajednice, Povijesna udruga Kaštel organizirat će nekoliko tematskih filmskih matineja za osnovnoškolce te filmske večeri za odrasle.

www.udruga-kastel.com

 

Link na Facebook event.