Agora

Povijesna udruga Kaštel u Svetvinčentu prikazuje dugometražni film Agora


Povijesna udruga Kaštel, u okviru projekta Nevidljiva Savičenta — Prevođenje tradicije u suvremenu kulturu, i ovo ljeto nastavlja s filmskim programom Ljetna filmska pozornica.

U petak 14. kolovoza, u 20 sati prikazivat će se povijesna drama Agora. Film ćete moći pogledati u predivnoj atmosferi Gradske lože smještene na jedinstvenom renesansnom trgu u Svetvinčentu. Projekcija je besplatna i namjenjena odraslima te djeci starijoj od 12 godina. Program je odabrala Inja Korać.    Izvorno ime: Agora | Redatelj: Alejandro Amenábar | Scenarij: Alejandro Amenábar, Mateo Gil | Žanr: povijesna drama | Uloge: Rachel Weisz, Max Minghella, Oscar Isaac | Trajanje: 127 minuta  | Godina nastanka: 2009. | Država: Španjolska, Malta, Portugal, Francuska, SAD  

Sinopsis: U 4. stoljeću kršćani su bili poput Talibana. Alexandria, 391. godine. Hypatia predaje astronomiju, matematiku i filozofiju. Njezin student Orestes i njezin osobni rob Davus su zaljubljeni u nju. Kada pripadnici kršćanstva Ammonious i Cyril postignu političku moć, velike obrazovne institucije su poljuljane. 20 godina poslije. Orestes je gradski vođa, ima nestabilan dogovor s Kršćanima koje vodi Cyril. Kršćani žude za javnim moralom, a kao prepreku vide Židove i žene. Hypatia pak nema vjerskih pobuda. Ima li u takvu svijetu mjesta za nju?

Selektorica programa, Inja Korać diplomirala je politologiju i novinarstvo na FPZG-u u Zagrebu te magistrirala na Europskom masteru za produkciju, Media Business School u Španjolskoj. Radi kao producent programa Industrija Zagreb Film Festivala, programski koordinator Motovun Film Festivala, selektor dječjeg programa Motovun Film Festivala, te kao selektor teen programa Beldocs festivala u Beogradu. Radila je kao voditelj programa i producent kina za dokumentarce Dokukina te koordinirala filmsku distribuciju Restart Label a trenutno vodi distribuciju Motovun Film Festivala. Praksu odradila u Londonu kod sales agenta i distributera Dogwoof gdje je radila na kino distribuciji, festivalskoj strategiji te na filmskom marketu EFM u Berlinu. Od 2011. vanjski suradnik za HRT.

Povijesna udruga Kaštel osnovana je 2013. godine, ali je izvorna ideja stvorena još i ranije. Udruga brine o očuvanju kulturno-povijesne baštine provođenjem aktivnosti uprizorenja razdoblja srednjeg vijeka, ondašnjeg života, kulture, običaja te vještina poput viteških borbi, streličarstva. U suradnji s Općinom Svetvinčenat te Turističkom zajednicom sudjeluje u organizaciji najposjećenije manifestacije; Srednjovjekovnog festivala, koji okuplja velik broj sličnih organizacija sa zajedničkim ciljem. U sklopu projekta Nevidljiva Savičenta te u odnosu na prepoznate potrebe lokalne zajednice, Povijesna udruga Kaštel organizirat će nekoliko tematskih filmskih matineja za osnovnoškolce te filmske večeri za odrasle.