Apoteka

Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost prostor je smješten u staroj gradskoj jezgri grada Vodnjana, u prostoru napuštene ljekarničke stanice.

Voditelji su Branka Benčić i Matija Debeljuh. Koncipirana kao project room Apoteka je mjesto realizacije programa različitog formata, otvorenog za različite umjetničke medije, pozicije i prakse. Nizom privremenih sadržaja promjenjiva karaktera, mjesto susreta i razgovora, otvoreni poligon umjetničkog, kustoskog, programskog istraživanja. Program apoteke usmjeren je istraživanju, razumijevanju i prezentaciji suvremenih umjetničkih praksi. Istoimena umjetnička organizacija djeluje u širem umjetničkom i kulturnom polju, te realizira niz projekata i izvan matičnog prostora.

Smještena izvan nacionalnog ili regionalnog centra kulturnih zbivanja (Zagreb, Pula), Apoteka usmjerava pažnju na pitanje de/centralizirane kulture i koncepta dominantne kulturno-umjetničke produkcije, te svoj izmješteni status koristi za refleksiju i kritiku uvjeta rada, ugrađujući tako nastale zaključke u svoju programsku djelatnost, interesirajući se za suvremenu umjetničku produkciju, refleksivne umjetničke i kustoske prakse. Difuzno i izmješteno, translokalno i transnacionalno djelovanje, upisani su u organizacijske i programske koncepte i modele organizacije, a refleksivne, kritičke, nedominantne prakse i poetike, koji su nastajale i nastaju izvan prošlih i sadašnjih kulturnih središta i/li kroz opozicijski, alternativni i pregovarački odnos s uvriježenim koncepcijama, te tako primijećenim fenomenima nastoji približiti izlaganjem u javnom polju, s ciljem njihove afirmacije, ali i afirmacije same pozicije izmještenosti i potencijala kojeg ona moguće pretpostavlja. Unatoč otežalim okolnostima formira relevantan program i okuplja umjetnike koji ne djeluju lokalno, već su prisutni u nacionalnom, regionalnom i međunarodnom kontekstu.

Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost umjetnička je organizacija koja provodi godišnji program u istoimenom prostoru u Vodnjanu, usmjeren na suvremene umjetničke i kustoske pozicije i prakse.

Osim programa u Vodnjanu UO Apoteka realizira niz programa i aktivnosti, iz oblasti suvremene vizualne umjetnosti, novih medija i audiovizialnih praksi, istraživačkih i interdisciplinarnih projekata, a programi nastaju na tragu suradnji s udrugama i institucijama. Apoteka je partner u projektu Nevidljiva Savičenta, organizira Cinemaniac Misliti film u MMC Luka u Puli, popratni program Pula Film Festivala, projekt koji propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, surađuje u okviru platforme Perpektive prostora – Kritički turizam (Siva zona), te realizira program Kino umjetnika, seriju projekcija i razgovora u suvremenim praksama pokretnih slika u MSU – Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Programski interes Apoteke predstavljaju i istraživanja i kontekstualizacije zaboravljenih ili marginaliziranih manifestacija i institucionalnih povijesti – u tom okviru realiziran je suradnički međunarodni projekt Trigon Recapitulations and Perspectives 67/17 kroz Trans border cooperation grant regije Štajerske, istraživanje bijenala Trigon i putujići simpozij u Grazu, Trstu i Zagrebu, s partnerima KM Kunstlerhaus Halle fur Kunst und Medien Graz i Trieste Contemporanea. Danas nepostojeće bijenale Trigon, uključivalo je prekograničnu sradnju tri zemlje – Austrije, SFRJ i Italije, i od 1962. do 1990. godine odvijalo se u Grazu. A od prošle godine Apoteka provodi istraživanje Mreža motovunskih susreta, o nasljeđu suvremene umjetnosti u Istri i mreži umjetnika i umjetnica koja je nastajala u našoj blizini.

Izložbeni program Apoteke formuliran je kao dugoročan i fleksibilan format, ciklus izložbi naziva Privremeni susreti, koji uključuje pod temu Ovo (ni)je muzej. Radi se o višegodišnjem nizu samostalnih izložbi koje su funkcionirale kao pokušaj intervencije i uspostavljanja diskursa o umjetničkim praksama, metodologijama i kontekstima u njihovoj pozadini, uvjetima rada, proizvodnji smisla, a funkcionirale su kao moguća grupna izložba u vremenu. Projekt se bavi i bavio repozicioniranjem umjetničkih i kustoskih, ali i institucionalnih pozicija u širem kulturnom polju u kojem djeluju.

U Apoteci su u proteklih šest godina izlagali Vlatka Horvat, Damir Očko, Hana Miletić, Igor Eškinja, Marko Tadić, Tina Gverović, Dino Zrnec, Licio Debeljuh, Mladen Stropnik, Jasmina Cibic, Petra Feriancova, James Benning, Marko Lulić, Siniša Ilić, Ben Cain, Nick Oberthaler, Ibro Hasanović, SofijaSilvia, Hrvoje Slovenc, Matija Debeljuh, Jane Celovski i Hristina Ivanoska, Tanja Deman, Kristian Kožul, Lala Raščić, Ruperto Miljohn i Ulrik Heltoft, Ištvan Išt Huzjan, Tomislav Gotovac…