Ljetna filmska pozornica — Merida Hrabra

Povijesna udruga Kaštel u Svetvinčentu prikazuje dječji film Merida Hrabra

Povijesna udruga Kaštel, u okviru projekta Nevidljiva Savičenta — Prevođenje tradicije u suvremenu kulturu, nastavlja s filmskim programom Ljetna filmska pozornica. U četvrtak 5. rujna u 20 sati prikazivat će se dječji crtani film Merida Hrabra. Film ćete moći pogledati u predivnoj atmosferi Gradske lože smještene na jedinstvenom renesansnom trgu u Svetvinčentu. Projekcija je besplatna i namjenjena djeci starijoj od 7 godina. Program je odabrala Inja Korać.  

Izvorno ime: Brave | Redatelji: Brenda Chapman, Mark Andrews | Scenaristi: Mark Andrews, Brenda Chapman | Uloge (glasovi): Judita Franković, Ljubo Zečević, Ksenija Pajić | Produkcija: Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios | Žanr: animirani, akcija avantura | Trajanje: 100 minuta | Godina nastanka: 2012. | Zemlja: SAD | Nagrade: Oscar za najbolji animirani film 2012. godine  

Sinopsis

Iz Pixarovog studija stiže novi animirani filmski hit - Merida hrabra. Mlada riđokosa princeza Merida želi ići kroz život vlastitim putem što ju dovodi u sukob s tradicionalnim stavovima njezinog budućeg kraljevstva. U ključnim trenucima Merida se mora osloniti na vlastitu hrabrost i streličarske sposobnosti kako bi spasila svoje kraljevstvo, a i živjela život kojeg priželjkuje. Princeza Merida “Jedva čekam dan kad ne moram biti princeza. Bez pravila i očekivanja. Dan kad se sve može dogoditi. Dan kad mogu promijeniti svoju sudbinu”. Riječ je o prvom Pixarovom filmu kojeg je napravila redateljica, te se ističe da bi junakinja Merida mogla motivirati mnoge majke i kćeri na bolju komunikaciju.

Selektorica programa, Inja Korać diplomirala je politologiju i novinarstvo na FPZG-u u Zagrebu te magistrirala na Europskom masteru za produkciju, Media Business School u Španjolskoj. Radi kao producent programa Industrija Zagreb Film Festivala, programski koordinator Motovun Film Festivala, selektor dječjeg programa Motovun Film Festivala, te kao selektor teen programa Beldocs festivala u Beogradu. Radila je kao voditelj programa i producent kina za dokumentarce Dokukina te koordinirala filmsku distribuciju Restart Label a trenutno vodi distribuciju Motovun Film Festivala. Praksu odradila u Londonu kod sales agenta i distributera Dogwoof gdje je radila na kino distribuciji, festivalskoj strategiji te na filmskom marketu EFM u Berlinu. Od 2011. vanjski suradnik za HRT.

Povijesna udruga Kaštel osnovana je 2013. godine, ali je izvorna ideja stvorena još i ranije. Udruga brine o očuvanju kulturno-povijesne baštine provođenjem aktivnosti uprizorenja razdoblja srednjeg vijeka, ondašnjeg života, kulture, običaja te vještina poput viteških borbi, streličarstva. U suradnji s Općinom Svetvinčenat te Turističkom zajednicom sudjeluje u organizaciji najposjećenije manifestacije; Srednjovjekovnog festivala, koji okuplja velik broj sličnih organizacija sa zajedničkim ciljem. U sklopu projekta Nevidljiva Savičenta te u odnosu na prepoznate potrebe lokalne zajednice, Povijesna udruga Kaštel organizirat će nekoliko tematskih filmskih matineja za osnovnoškolce te filmske večeri za odrasle.

www.udruga-kastel.com