LUANA LOJIĆ, GORAN PETERCOL, SILVO ŠARIĆ — Tri umjetničke intervencije svjetlom u javnom prostoru

U subotu od 20 sati pogledajte site-specific intervencije troje umjetnika – Luane Lojić, Gorana Petercola te Silva Šarića koje, osim medija svijetla kojim se bave, povezuje i grad rođenja, Pula. Kustosica programa je Branka Benčić.

Umjetničke intervencije svjetlom u javnom prostoru Savičente okupljaju tri umjetničke pozicije – Luanu Lojić, Gorana Petercola, Silva Šarića čije radove prepoznajemo kao mjesta dodavanja ili oduzimanja svjetla, formirajući projekcije, međuprostore, refleksije, sjene, a predstavljaju umjetnička istraživanja mahom apstraktnih odrednica nekoliko elemenata – prostora, plohe, praznine, svjetlosti. U njima često, kod Petercola i Šarića, dovedeno do apstrakcije, mjesto dodira svjetlosti i zida manifestira se kao bespredmetna ploha čiste svjetlosti. Radi se o tri kratkoročne site specific instalacije u kojima umjetnici koriste različite oblike rasvjetnih tijela i izvora svjetlosti u kreiranju dijaloga s arhitektonskom baštinom središta mjesta, privremeno osvjetljavajući plohe, fasade, markirajući pukotine zidova, ili fragmente prostora u neposrednom okruženju trga oko šterne, oko gradske lože ili Kaštela. (Branka Benčić)

Luana Lojić rođena je 1991. u Puli. Bavi se primijenjenom biofilijom i internet nomadstvom. Od poezija za kamenje do živih instalacija, videa, filma, voice overa i live arta koji tematiziraju odnos čovjeka sa sustavima, percepcijama i materijalnostima što ga okružuju, u svom radu nastoji shvatiti prirodne procese izvan i unutar pojma osjetila. Dio je umjetničkih kolektiva Ljubavnice i M28. Diplomirala na odsjeku za nove medije ALU Zagreb.

Goran Petercol rođen je u Puli 1949. Studirao je na Pomorskom fakultetu, plovidbu brodovima trgovačke mornarice, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (1975.) te pohađao dvogodišnji studij u Majstorskoj radionici Hrvatske akademije, Zagreb (1978.). Kao likovni urednik radio je za enciklopedije i leksikone Leksikografskog zavoda u Zagrebu a od 2007. do 2014. predavao na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci. Od 1975. izlaže radove fokusirane na procese, dosege, konvencije i subverzije konceptualnih struktura. Sa svjetlosnim instalacijama započeo je 1985. godine. Izlagao je u relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, muzejima i galerijama, na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Silvo Šarić rođen je 1965. godine u Puli. Diplomirao je skulpturu na Odsjeku za likovnu kulturu Pedagoškog fakulteta u Rijeci 1990. godine u klasi profesora Josipa Diminića. Od 1991. do 1998. godine, živio je i radio u Rimu. Kao dobitnik ArtsLink stipendije boravio je na studijskom boravku u New Yorku i Bostonu 1998. godine. Od 1998. zaposlen je pri Hrvatskom restauratorskom zavodu, a od 2008. do 2012. radio je kao vanjski suradnik na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci. Čan je HDLU-a Istre. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu (MSU Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, MMSU Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, MMC Luka Pula; Gradske galerije Osijek – galerija Waldinger).

Apoteka — prostor za suvremenu umjetnost

Apoteka je umjetnička organizacija te ujedno i prostor za suvremenu umjetnost  smještene u staroj staroj gradskoj jezgri Vodnjana, u prostoru napuštene apoteke. Apoteka je mjesto gdje se njeguje i promiče suvremena vizualna umjetnost realizacijom programa različitog formata, otvorenog za različite umjetničke medije, pozicije i prakse, nizom privremenih sadržaja promjenjiva karaktera; mjesto susreta i razgovora, otvoreni poligon umjetničkog, kustoskog, programskog istraživanja. Program apoteke usmjeren je istraživanju, promoviranju, razumijevanju i prezentaciji suvremenih umjetničkih praksi kao ‘generator’ novih sadržaja, formiran kao mozaik različitih prezentacijskih formata, a predstavlja dugoročan fleksibilan koncept kao okvir programa strukturiranog kao ‘omnibus’. Program Apoteke realiziraju Branka Benčić i Matija Debeljuh, a u sklopu Nevidljive Savičente na realizaciji jednog dijela umjetničkog programa surađuju s udrugom Avanti! Centar avangardi.

www.apotekapsu.hr

 

Program je namijenjen svima i besplatan je.