MEGAMIX — Siniša Majkus

Jednodnevni izložbeni program Šikuta nastavlja umjetnik Siniša Majkus izvođenjem rada MEGAMIX na trgu u Svetvinčentu.

Šikuti Machine u sklopu projekta Nevidljiva Savičenta oživljavaju program galerije u Šikutima kroz seriju jednodnevnih izložbi koje će se održati kroz 2019. i 2020. godinu. Ponavljanjem nekih od važnijih izložbi, koje su se prethodno održale u tom nekonvencionalnom izložbenom prostoru — štali u Šikutima, ali i pozivajući umjetnike na stvaranje novih ambijentalnih i likovnih intervencija i performansa, kustos ovog programa, Mladen Lučić podsjeća nas na ključan period kulturnih aktivnosti u Svetvinčentu koje su već tada odmicale od dominantnih institucionalnih praksi u suvremenoj vizualnoj umjetnosti.  

MEGAMIX

Kiparska instalacija Megamix jedan je od najkompleksnijih site specific projekata značajnog hrvatskog umjetnika Siniše Majkusa, a u Savičenti će doživjeti svoje četvrto uprizorenje. Premda je prvotno zamišljena kao viseći objekt za galerijski prostor (Lauba), ima polivalentnu funkciju jer je rađena autorovom zamisli da se prilagodi ambijentu in situ. U Savičenti će prostorna instalacija Megamix biti postavljena na pločniku glavnog trga (placa), ispred renesansnog pročelja župne crkve Navještenja Marijina, a taj izuzetni obojeni prostorni crtež podariti će novu vizuru i vizualno obogatiti jedan od najljepših trgova ovog dijela Europe. Kustos izložbe je Mladen Lučić. Instalacija će biti postavljena u subotu 20. srpnja, u 20 sati na glavnom trgu u Svetvinčentu.

Siniša Majkus rođen je u Rijeci 1962. godine. Diplomirao je 1989. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Miroslava Šuteja. Izlaže od 1984.godine, a do sada je sudjelovao je na više od stotinjak skupnih i tridesetak samostalnih izložbi. Autor je nekolicine skulptura  u javnim prostorima (Matulji, Opatija, Zagreb, Split, Šibenik, Roč, Pazin, Skrad, Jakovlje, Krapina). Redovni je profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, na Katedri za crtanje.

Šikuti Machine je kulturno-umjetničko društvo s područja općine Svetvinčenat. Iako su najpoznatiji po brojnim performansima (Fitness, Manjadura, Teza), bave se i umjetničkim instalacijama, filmom i videom (Cuki, Prašćina, Teza), fotografijom, pisanjem, organiziranjem izložbi (Galerija Štala, Šikuti), koncerata (Grillpeace United) i gastronomsko-kulturnih događanja. Inspirirani svakodnevicom, životom zajednice, prirodom i kulturom istarskog sela, posebice agrarnim poslovima kojima se većina članova bavi. Šikuti su suprotnost očekivanju da u manjim sredinama nedostaje kulturnog potencijala. Skupina je u svojih gotovo 20 godina djelovanja organizirala pedesetak izložbi, među kojima i izložbu grafika Vasilija Kandinskog u Galeriji Štala, a njihov festival Grillpeace United ugostio je četrdesetak rock sastava iz Hrvatske, Slovenije i Italije. U sklopu projekta Nevidljiva Savičenta, Šikuti Machine doprinose raznolikosti kulturnog programa suvremenim umjetničkim sadržajima; izložbama, susretima i razgovorima s umjetnicima, aktivnostima čitanja u kojima djeca odraslima čitaju odabrana djela iz književnosti, te prikupljaju i obrađuju fotografsku građu za digitalni arhiv fotografija iz privatnih albuma građana Općine Svetvinčenat, uz prateću izložbu i monografiju.

Mladen Lučić rođen je u Zagrebu 1955. godine, gdje je diplomirao povijest umjetnosti 1983. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1975. radi kao stručni suradnik u Galeriji Studentskog centra. U “Studentskom listu” počinje objavljivati likovne kritike 1975. godine, a potom piše za “Polet”, “Start”, “Danas”, “Vjesnik” i brojne druge novine i časopise. Zaposlen kao kustos u Galerijama grada Zagreba (Muzej suvremene umjetnosti) 1983. godine. Od 2004. do 2007. ravnatelj je javne ustanove Pula film festival. Od 2008. godine radi u zvanju muzejskog savjetnika u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli. Bio je članom mnogobrojnih ocjenjivačkih sudova i organizacijskih odbora različitih problemskih i skupnih izložbi i filmskih festivala, te članom niza Vijeća u Ministarstvu kulture RH, grada Pule i Istarske županije. Organizirao je i pisao tekstove u katalozima za oko dvjestotinjak izložbi suvremenih hrvatskih i međunarodnih umjetnika, a autor je pedesetak problemskih, studijskih i monografskih izložbi, kao i desetak monografija.

 

Link na Facebook event.