OMNIBUS

Jednodnevni izložbeni program Šikuta nastavlja umjetnik Bojan Šumonja izložbom slika OMNIBUS u Gradskoj loži u Savičenti.

Šikuti Machine u sklopu projekta Nevidljiva Savičenta oživljavaju program galerije u Šikutima kroz seriju jednodnevnih izložbi koje će se održati kroz 2019. i 2020. godinu. Ponavljanjem nekih od važnijih izložbi, koje su se prethodno održale u tom nekonvencionalnom izložbenom prostoru — štali u Šikutima, ali i pozivajući umjetnike na stvaranje novih ambijentalnih i likovnih intervencija i performansa, kustos ovog programa, Mladen Lučić podsjeća nas na ključan period kulturnih aktivnosti u Svetvinčentu koje su već tada odmicale od dominantnih institucionalnih praksi u suvremenoj vizualnoj umjetnosti.  

Nakon tridesetak godina stvaralaštva obilježenog brojnim morfološkim, stilskim te idejnim promjenama, Šumonja se u svojim novim slikama osvrnuo na svoj bogat i raznovrstan umjetnički opus. Gledajući svoje stare radove sve je češće pomišljao kako bi to danas možda učinio drugačije, a nakon nekog vremena počeo je i slikati stare slike. Novi ciklus svakako baca novu svjetlost na Bojanovu umjetničku osobnost, jer se on sada predstavlja i kao samokritičan, ali ujedno i vrlo znatiželjan te samosvjestan autor koji ne da nije zadovoljan onim što je prije nekoliko godina učinio, već ga jednostavno zanima kako bi to izgledalo danas, odnosno što se promjenilo u njegovoj percepciji i razmišljanju. Takva introspekcija, koja je sada učinjena prvenstveno zbog očuvanja osobne duševne higijene, a provedena s mjerom i razlogom, postaje inspirativnim i poticajnim polazištem k novim, potpuno drugačijim umjetničkim avanturama, koje nam Šumonja suvereno predstavlja. Omnibus čini koherentu osmišljenu pluralističku cjelinu koja je zreli iskaz bez kompleksnog i slojevitog umjetnika koji ludički spaja razigranost i ozbiljnost, maštu i stvarnost, radost i tjeskobu što lakoćom objedinjuje u cijelovite i zaokružene kompozicije kojima, između ostalog, diskretno i profinjenim metaforama upozorava na ozbiljnost i alarmantnost današnjice.  

Životopis Bojan Šumonja rođen je u Puli 29.10.1960. Diplomirao je na  Accademia di Belle Arti di Venezia, odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina 1984. godine.Jedan je od osnivača Hrvatskog Društva likovnih Umjetnika Istre. Izlagao je na preko dvijestotinjak skupnih i sto samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu te predstavljao Hrvatsku na mnogobrojnim međunarodnim izložbama i projektima. 2007. godine u izdanju HDLUI izlazi monografija o umjetnikovom radu s tekstom Igora Zidića. 2013. godine zajedno s Robertom Paulettom i Teom Bičić osniva umjetničku organizaciju Robot i galeriju Poola u Puli. Njegovi se radovi nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama između ostalog u Modernoj galeriji, Zagreb;Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, Muzeju suvremene umjetnosti Istre, Pula, Zavičajnom muzeju, Rovinj, Obalnim galerijama Piran…   Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. Živi i radi u Puli.

Kustos izložbe: Mladen Lučić