Sijač — Josip Pino Ivančić

Šikuti Machine u sklopu projekta Nevidljiva Savičenta otvorili su dvogodišnji kulturni program s performansom umjetnika Josipa Pina Ivančića — Sijač.

U subotu, 30. ožujka u mjestu Šikuti, od 16 sati pa sve do zalaska sunca u 18.29 toga dana, održao se se permakulturni performans Josipa Pina Ivančića zamišljen kao pokazna vježba lokalnoj zajednici i svim zainteresiranim umjetnicima, performerima, onima koji godinama prate rad grupe Šikuti Machine, kao i onima koji sumnjaju u ideju poljoprivrede bez motike i gnojiva.

Umjetnik je ovu akciju posvetio radu Barbanca Pietra Stankovića koji je još 1842. godine objavio djelo “IL FORMENTO SEMINATO SENZA ARATURA, zappatura, vangatura, eripicatura e senza letame animale” o načinu sijanja, sadnje, uzgoja i održavanja biljaka prije onoga što je u svijetu postalo poznato kao postupak nazvan permakultura, a koji su promovirali znameniti Japanac Masanobu Fukuoka u knjizi “Revolucija jedne slamke” i Amerikanka Ruth Stout knjigom “Vrt bez motike”. Izvođenjem akcije ovaj pulski umjetnik podsjetio je prisutne na početke fenomena permakulture i u našim krajevima koji su manje poznati. Josip Pino Ivančić posijao je trukinju (kukuruz), sirak i trafoju (djetelinu) na stotinjak kvadrata njive u Šikutima. Umjetniku su se u akciji pridružili i Denis Kontošić, Mladen Sošić - Trananaj, Noel Mirković, Noel Šuran, Pulska Filmska Tvornica, Andi Bančić, Elvis Lenić, Mladen Lučić, Darko Pekica, Davor Lazarić - Sipić.

Moderator programa te razgovora s umjetnikom je Mario Benčić kaže “Akcije Šikuti Machine bile su od početaka prije dvadeset godina povezane sa zemljom, prirodom, ljudima i poljoprivredom pa je ovaj razgovor i performance podsjećanje na taj početak.”

Vjerujemo da će, kao i nadolazeći kulturni program Nevidljive Savičente, ova akcija uroditi plodom i da ćemo se okupiti s Pinom Ivančićem ponovno na istom mjestu, u pripremi maneštre s mladim kukuruzom!

Poslušajte intervju s Pinom koji je vodio Mario Benčić prije same akcije.