Tomislav Brajnović — razgovor s umjetnikom

U Svetvinčentu, u sklopu programa Nevidljiva Savičenta te programa Šikuti Machine “Susreti s umjetnicima”, 2. srpnja 2020., u gradskoj loži, Mario Benčić razgovarao je s umjetnikom Tomislavom Brajnovićem.

Cijeli događaj s namjerom je izveden uz prisustvo malog broja publike, dijelom u skladu s epidemiološkim mjerama, ali i kao umjetnikov komentar na situaciju s COVID 19. Snimku razgovora dijelimo putem društvenih mreža i naše web stranice te vas pozivamo da se prepustite i poslušate što Tomislav ima za reći o svojem radu, te kakve veze imaju algoritmi na društvenim mrežama s njegovim umjetničkim radom. 

Iz najave Maria Benčića izdvajamo: 

“Citirati ću Tomislava Brajnovića za početak, prije no što ga išta pitam; ovaj tekst što slijedi doživljavam kao artističi akt: "Identitet Ekonomija Represija prebacujem u InDesign, precrtavam 'Identitet' i 'Ekonomija', ostavljam 'Represija', eksportiram u jpeg, otvaram u Photoshopu, režem, kropam, otvaram ponovno u InDesign-u, mičem crtu s Identiteta, ostavljam precrtanu Ekonomiju, ne znam… slušam Douglas Murray - Modern Society Is In Denial, 'Something Incredibly Deep Has Happened', zapisujem dvije riječi kao izraz suvremenog 'creda': 'Accumulate', 'Enjoy', kao odgovor na pitanje zašto smo tu, 'shallow', plitko…"

Je li to napisano s mišlju stvaranja artističkog projekta, akcije, koncepta ili je namjera bila drugačija? 

Počeo sam s onim citatom kako bih konstatirao da je Tomislavu Brajnoviću cijeli aparat fejsbuka u stvari alat za umjetničke akcije i filozofska promišljanja. Tek je na drugom mjestu uporabnosti društvene mreże koja je izvorno projektirana za dijeljenje materijala koji Tomislav kostruirara posredstvom njihovih alata.

Tomislav koristi algoritam za svoje akcije, a posebno je mjesto u svojim promišljanjima dao baš algoritmu!”

Video možete vidjeti ovdje:
Prvi dio Drugi dio Treći dio

snimatelj: Elvis Lenić
fotografije: Andi Bančić 
razgovor pripremio: Mario Benčić