Z libron kušeljati – prvi put

Udruga Šikuti Machinae u sklopu projekta Nevidljiva Savičenta organizira 10 međugeneracijskih čitalačko-razgovornih druženja s temama iz tradicije koje su obrađene kroz različita književna djela. Mlađi će čitati, a oni iskusniji će nam možda i moći potvrditi ono o čemu ćemo slušati.

Prvo druženje održat će se u ponedjeljak u Mediteranskom plesnom centru. Čitače imamo, dicu z Savičenštine, dojdite nan biti slušač(ica) i povidač(ica) arš libar neće povidati već nego je napišeno.

Tati, ladri, visoki zidi i kontrabando

Kad god se govori o Savičenštini i Roveriji s upućenijim žiteljima drugih dijelova Istre, uvijek ćemo prije ili kasnije doći do onog dijela u kojem priča zastane kako ne bi bilo uvrijeđenih ili se glas stiša kako bi se ispričala neka sočna priča o 'toj i toj fameji' ili 'temu i temu ladru' ili 'kumu ki je puštija ladre u kortu', ali tek za probrane slušatelje. Isto tako, rijetko će nezapaženi proći visoki suhozidi koji opasavaju korte naših sela, u kojima viši, u kojima niži, no koji su imali za svrhu zadržati unutra što je unutra, ali i spriječiti poglede ili neovlaštene i neželjene goste pri ulasku. Mala utvrđena sela čuvaju svoje tajne koje su nastajale u vremenu i uvjetima koji su ih opasavali čvršćim zidovima od onih koje su sami mogli sagraditi. Možda sve te priče ne služe na čast Savičenštini, ali ih nikako ne valja prepustiti zaboravu bez pokušaja da se shvati što životne prilike i neprilike mogu učiniti ljudima ili ih nagnati da oni čine.