Žena jastreb

Povijesna udruga Kaštel u Svetvinčentu prikazuje dugometražni film Žena jastreb.

Povijesna udruga Kaštel, u okviru projekta Nevidljiva Savičenta — Prevođenje tradicije u suvremenu kulturu, i ovo ljeto nastavlja s filmskim programom Ljetna filmska pozornica.

U petak 21. kolovoza, u 20 sati prikazivat će se pustolovni film Žena jastreb. Film ćete moći pogledati u predivnoj atmosferi Gradske lože smještene na jedinstvenom renesansnom trgu u Svetvinčentu. Projekcija je besplatna i namjenjena odraslima te djeci starijoj od 12 godina. Program je odabrala Inja Korać. 

Izvorno ime: Ladyhawke | Redatelj: Richard Donner | Scenarij: Edward Khmara, Tom Mankiewicz | Žanr: avantura, drama, komedija | Uloge: Matthew Broderick, Rutger Hauer, Michelle Pfeiffer | Trajanje: 124 minuta | Godina nastanka: 1985. | Država: SAD

Sinopsis
Dvoje ljubavnika u srednjovjekovnoj Francuskoj očajnički traže način kako da ponovno budu zajedno. On se noću pretvara u vuka, a ona danju postaje sokol - osuđeni su na to da se nikada ne sretnu u ljudskom obliku osim ako ne uspiju vratiti zle čini kojima su začarani. Uzbudljiva avantura prepuna akcije.

Rutger Hauer i Michelle Pfieffer oduševit će mnoge svojom dražesnom i dojmljivom glumom u priči o srednjovjekovnoj ljubavi i čežnji koja podsjeća na univerzalne epske uzore. Film je svojevremeno bio revolucionaran zbog pop glazbe osamdesetih koju izvodi Londonski filharmonijski orkestar. Koliko je glazba doprinjela filmu govori i podatak da je dvostruko nominiran za Oskara u kategorijama najboljeg zvuka i zvučnih efekata.

Selektorica programa, Inja Korać diplomirala je politologiju i novinarstvo na FPZG-u u Zagrebu te magistrirala na Europskom masteru za produkciju, Media Business School u Španjolskoj. Radi kao producent programa Industrija Zagreb Film Festivala, programski koordinator Motovun Film Festivala, selektor dječjeg programa Motovun Film Festivala, te kao selektor teen programa Beldocs festivala u Beogradu. Radila je kao voditelj programa i producent kina za dokumentarce Dokukina te koordinirala filmsku distribuciju Restart Label a trenutno vodi distribuciju Motovun Film Festivala. Praksu odradila u Londonu kod sales agenta i distributera Dogwoof gdje je radila na kino distribuciji, festivalskoj strategiji te na filmskom marketu EFM u Berlinu. Od 2011. vanjski suradnik za HRT.

Povijesna udruga Kaštel osnovana je 2013. godine, ali je izvorna ideja stvorena još i ranije. Udruga brine o očuvanju kulturno-povijesne baštine provođenjem aktivnosti uprizorenja razdoblja srednjeg vijeka, ondašnjeg života, kulture, običaja te vještina poput viteških borbi, streličarstva. U suradnji s Općinom Svetvinčenat te Turističkom zajednicom sudjeluje u organizaciji najposjećenije manifestacije; Srednjovjekovnog festivala, koji okuplja velik broj sličnih organizacija sa zajedničkim ciljem. U sklopu projekta Nevidljiva Savičenta te u odnosu na prepoznate potrebe lokalne zajednice, Povijesna udruga Kaštel organizirat će nekoliko tematskih filmskih matineja za osnovnoškolce te filmske večeri za odrasle.

www.udruga-kastel.com